Η τεχνική της χρυσοκεντητικής

Η Μοναχή Ευστολία της Ιεράς Μονής Θεοτόκου στα Καμπιά Λευκωσίας (Κύπρος) είναι ίσως η μόνη μοναχή στην Κύπρο που συνεχίζει την κεντητική με τον παραδοσιακό τρόπο. Επιβοηθούμενη από σύγχρονες τεχνικές μεθόδους, κεντά σύνθετα χρυσοκεντήματα, με την βοήθεια άλλων αδελφών που επιμελούνται τα σχέδια. 

Στιγμιότυπο από την βιντεοσκόπηση που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της πράξης RECULT για την ψηφιακή αποτύπωση της τεχνικής της χρυσοκεντητικής.

 

Η τεχνική της ωογραφίας

Οι μοναχές στην Ιερά Μονή Θεοτόκου στα Καμπιά Λευκωσίας (Κύπρος), σεβόμενες την παράδοση, δημιουργούν εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας μόνο με αυγοτέμπερα.

Στιγμιότυπο από την βιντεοσκόπηση που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της πράξης RECULT για την ψηφιακή αποτύπωση της τεχνικής της ωογραφίας.

 

Τα έθιμα που συνοδεύουν τον Επιτάφιο είναι πολυάριθμα στο νησί της Κύπρου. Στον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα στην Λευκωσία (Κύπρος), τηρώντας την παράδοση, οι ενορίτες στολίζουν τον Επιτάφιο ξημερώματα Μεγάλης Παρασκευής. 

Στιγμιότυπο από την βιντεοσκόπηση που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της πράξης RECULT για την ψηφιακή αποτύπωση της περιφοράς του Επιταφίου.