2η Διαδρομή
1η Ιερός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα (Μητροπολιτικός)
Distance: .
Duration: 30 λεπτά
Ο Ιερός Ναός του Άγιου Σπυρίδωνα αποτελεί τον Μητροπολιτικό Ναό του νησιού. Υπολογίζεται ότι κτίστηκε το 1700 και βρίσκεται στην Απολλώνια, στην πρωτεύουσα του νησιού. Το έτος 1893, η διορισμένη ενοριακή επιτροπή αποφάσισε να κατεδαφίσει τον παλαιό ναό και να προβεί στην ανοικοδόμησή του.
Η αρχιτεκτονική του ναού αποτελεί μικρογραφία του Ιερού Ναού Αγ. Νικολάου στην Ερμούπολη της Σύρου. Είναι Βυζαντινού ρυθμού, σταυροειδής με τρούλο και δύο κωδωνοστάσια.
2η Παναγία Ουρανοφόρα
Distance:
Duration: 30 λεπτά
Μία από τις πιο αξιοσημείωτες εκκλησίες της Σίφνου βρίσκεται στην Απολλωνία και είναι ο υπέροχος Ναός της Παναγίας της Ουρανοφόρας. Το εσωτερικό του Ναού κοσμούν σπάνιες εικόνες και ένα μοναδικό επιχρυσωμένο τέμπλο, ενώ στο προαύλιο δεσπόζει ένα εξαιρετικό επιβλητικό καμπαναριό και μια ανάγλυφη πλάκα πάνω από την είσοδο του Ναού με τις παραστάσεις του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας.
3η Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου
Distance:
Duration: 30 λεπτά
Ο Άγιος Ιωάννης του Π. Πεταλίου με την υπέροχη θέα σε όλο το νησί, αποτελεί και την ενορία του οικισμού, ήταν πριν ένας πολύ μικρός, χαμηλός, ιδιόκτητος Ναός, βασιλικού ρυθμού. Σε ερειπιώδη κατάσταση και πνιγμένος μέσα στα γύρω σπίτια, ούτε που φαινόταν και δεν επαρκούσε δια τον εκκλησιασμό των χριστιανών, που τότε ήταν πολυάριθμοι. Το εκκλησάκι αυτό κατ` αρχάς ήτο ιδιόκτητο και το έτος 1894 κατόπιν εράνου συνεκεντρώθησαν αρκετά χρήματα και ηγοράσθη, έτσι έγινε δημόσιος Ναός . Ο σημερινός μεγαλόπρεπος Ναός θεμελιώθηκε τον Ιουλίου του 1910 και εγκαινιάστηκε τέλη Ιουλίου του έτους 1912.
Η εκκλησία του Αγίου Αντύπα (1636) είναι Μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους και βρισκεται στις παρυφες του οικισμού. Είναι Αξιοπρόσεχτη για την αρχιτεκτονική της και το υπέροχο συντηρημένο τέμπλο της αλλά και για την ιστορία της, καθώς εδώ λειτούργησε στους χρόνους της Επανάστασης (1821) το πρώτο προπαρασκευαστικό σχολείο που ίδρυσε ο Νικόλαος Χρυσόγελος
4η Η εκκλησία της Παναγιάς τα Γουρνιά
Distance:
Duration: 30 λεπτά
Η δισυπόστατη εκκλησία της Παναγίας τα Γουρνιά και του Αγίου Νικολάου,(1774) βρίσκεται στο γεφύρι στην είσοδο του χωριού Άι Λούκας, χαρακτηρίζεται από τις σπάνιες τοιχογραφίες θρησκευτικού και λαϊκού χαρακτήρα έργα του Σιφνιού ιερομόναχου και λαϊκού ζωγράφου Αγάπιου Ναδάλη ή Δευτεραίου(1750-1829). Η ονομασία «Γουρνιά» οφείλεται στις γούρνες, πέτρινες φυσικές κοιλότητες που υπήρχαν στο διπλανό χείμαρρο και όπου έπλεναν άλλοτε τα ρούχα τους οι νοικοκυρές.
5η Ιερός Ναός Ταξιαρχών & Aγίου Κωνσταντίνου
Distance:
Duration: 30 λεπτά
Ο Άγιος Κωνσταντίνος βρίσκεται στην κεντρική πλατεία στην είσοδο του Αρτεμώνα και σύμφωνα με τον ιστοριοδίφη και ερευνητή της ιστορίας της Σίφνου Σίμο Συμεωνίδη, θεωρείται από τους αρχαιότερους ναού του νησιού., αφού η πρώτη αναφορά στον ναό γίνεται από τον Φράγκο Τουλιάνο Ντακορόνια σε έγγραφο με χρονολογία 5 Φεβρουαρίου 1462
Πάνω από την είσοδο της εκκλησίας υπάρχει ένα μαρμάρινο υπέρθυρο, στο οποίο απεικονίζονται οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη και από κάτω είναι γραμμένη η ανεξήγητη επιγραφή O EX BON REASI A HERAES ΦΡΕ. Ο ιστορικός τη Σίφνου Σίμος Συμεωνίδης αναφέρει ότι, παρόμοιες ακατανόητες επιγραφές έχουν βρεθεί και σε άλλες απεικονίσεις των Αγίων και η λαϊκή παράδοση αποδίδει σ’ αυτές μυστικές δυνάμεις, θεωρώντας τις ξόρκια κατά του κακού.
Σε μικρή απόσταση από τον Άγιο Κωνσταντίνο βρίσκεται ο ενοριακός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών που ανεγέρθη στην θέση παλαιού μικρού ναού με συνδρομές ενοριτών και Σιφνίων της Πόλης και εγκαινιάστηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1898.
6η Παναγιά της Άμμου
Distance:
Duration: 30 λεπτά
Ο Ναός είναι μονόκλιτη Βασιλική, κτισμένος στα τέλη του 16ου με αρχές του 17ου αιώνα. Λατινική επιγραφή, στο υπέρθυρο της κυρίας εισόδου, με χρονολογία Ιούλιος 1788, αναφέρει ότι ο Ναός «ανακαινίσθηκε εκ θεμελίων, επιστασία και δαπάνη κυρίου Νικόλαου Παλαιού». Στο κέντρο του ναού υπάρχει ο κλασσικός για τους Ναούς της Σίφνου μαρμάρινος γλυπτός δικέφαλος αετός, με το ιδιάζον χαρακτηριστικό να κρατεί στο αριστερό του πόδι ξίφος και στο δεξί σφαίρα με δυο κλειδιά, πιθανή αναφορά στα κλειδιά της Πόλης, της Κωνσταντινούπολης. Αριστερά ευρίσκεται η εικόνα της Παναγίας “της Μαύρης”, ή της Παναγιάς “της Μοναχής”, σπάνια απεικόνιση της Παναγίας χωρίς το Θείο Βρέφος. Το τέμπλο έχει συντηρηθεί με δαπάνη του Υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα με την παράδοση, κατ’ αφήγηση του Ιερέα Νικόλαου Χρυσίνη, “Παπά Τσάγκα”, κτήτορα του Ναού, ο Ναός, με τη σημερινή του μορφή, ανοικοδομήθηκε εκ θεμελίων στη θέση παλαιότερου μικρότερου Ναού. Το προσωνύμιο “ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΑΜΜΟΣ“, ο Ναός το έλαβε, πιθανώτατα κατά την διάρκεια των εργασιών διάνοιξης των θεμελίων του, τις οποίες δυσκόλευε η άμμος, που είχε συγκεντρωθεί από τον μικρό χείμαρρο, που περνούσε μέσα από τον σημερινό Ναό, γεγονός που έκανε τους εργάτες να επικαλούνται την Παναγία να βοηθήσει το έργο τους, λέγοντας “Ω Παναγιά μου Άμμος, ω Παναγιά μου Άμμος, ε, θα τα καταφέρουμε”! Γενικά, το τοπωνύμιο «Άμμος» το συναντούμε σε πολλά μέρη της Σίφνου και χαρακτηρίζει τα χαμηλότερα σημεία (κατωφέρειες), όπου τα νερά της βροχής συγκέντρωναν σωρούς από άμμο, σχηματίζοντας βατά σημεία, που συνήθως χρησιμοποιούνταν ως μονοπάτια, ή και μέρη συγκεντρώσεων, όπως το σημείο όπου βρίσκεται ο Ναός (Φιλιππάκης Μ., Tοπωνύμια της Σίφνου).
7η Παναγία της Κόγχης
Distance:
Duration:
Πρώτος ιδιοκτήτης από το 1630 ο εφημέριος Ν. Γ. Βερνίκος. Το 1920 η τελευταία ιδιοκτήτρια Φλώρα σύζ. Ν. Πρεζάνη – Βερνίκου, δωρίζει το ναό στην Κοινότητα Αρτεμώνα και γίνεται μετέπειτα ενοριακός! Ο αρχικός ναός ήταν κτισμένος ανάμεσα σε δύο άλλους του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου και Αγίου Αθανασίου. Μετά διακόσια χρόνια, όταν στην κόχη των δύο κτισμάτων (ύστερα από σημαδιακό όνειρο ) άρχισαν να βγάζουν μπάζα, ανεβρέθηκε η εικόνα της Παναγίας με προσωρινή ονομασία «Παναγία της χοχλακούρας = χαλικιών. Η ανακαίνιση του νέου τρισυπόστατου ναού, με μεγάλο θόλο στη μέση και τρεις πιο μικρούς στο Δυτικό και με ιδιόμορφο και κομψότατο καμπαναριό, έγινε κατά το 1833 ( σύμφωνα με εξωτερική μαρμάρινη επιγραφή). Το 1890 προστέθηκε διακοσμητικό μαρμάρινο τέμπλο και βαρύτιμος πολυέλαιος. Στο δάπεδο του ναού υπάρχει σεμνό μνήμα με τα οστά του Κωνσταντίνου -υιού- του Σακελαρίου Ν .Βερνίκου, που πέθανε σε ηλικία μόλις (5) χρονών. Στην επιτύμβια πλάκα διαβάζουμε στίχους του Σίφνιου ποιητή «Ι. Γρυπάρη» που σαν να τους απαγγέλλει ο αποθανών: