2η Διαδρομή
Η διαδρομή αυτή περιλαμβάνει μερικές από τις εκκλησίες που χτίστηκαν στην Κύπρο για να τιμήσουν Παναγία, την μητέρα του Ιησού και όλων των πιστών, ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της Ορθόδοξης εκκλησίας.
Η ιδιαίτερα διαδεδομένη λατρεία της Παναγίας στην Κύπρο δεν εκφράζει μόνο την πίστη ότι η Μητέρα του Κυρίου είναι το πρόσωπο εκείνο που, περισσότερο από κάθε άλλο μπορεί να μεσολαβεί στον Υιό Της εκ μέρους των πιστών, αλλά εκφράζει και τον πόνο χιλιάδων ανθρώπων, ανά τους αιώνες, από τον χαμό των συνανθρώπων τους. Οι συχνές αραβικές και άλλες επιδρομές που δεχόταν η Κύπρος κατά τα Βυζαντινά χρόνια και οι τραγωδίες που έπλητταν το νησί, άφηναν πίσω μανάδες να βιώνουν τον πόνο του χαμού ή της αιχμαλωσίας των δικών τους.
Η καταφυγή στην Παναγία, την μητέρα του Ιησού που βίωσε τον πόνο της σταύρωσής Του, ήταν συχνό γεγονός, ως αποτέλεσμα να χτιστούν 33 εκκλησίες αφιερωμένες στην Παναγία. Η διαδρομή αυτή περιλαμβάνει 4 από αυτές.
Ταξιδέψτε στην πανέμορφη ορεινή περιοχή γύρω από την οροσειρά Τροόδους για να απολαύσετε μοναδικά τοπία και μνημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος.
1η Ιερός Ναός των Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνα, Περιστερώνας
Distance: 34,5 χλμ (Από το κέντρο της Λευκωσίας)
Duration: 40 λεπτά
Η εκκλησία των Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνα είναι χτισμένη στη δυτική όχθη του παραπόταμου του Σερράχης, Περιστερώνας, του ομώνυμου χωριού. Μαζί με την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπου, αποτελούν τις μοναδικές πεντάτρουλες εκκλησίες της Κύπρου. Η εκκλησία του Αγίου Βαρνάβα και Ιλαρίωνα, που χρονολογείται στα τέλη του 11ου – αρχές του 12ου αιώνα πολύ πιθανό να αντικατέστησε παλαιότερη εκκλησία, η οποία κατά πάσα πιθανότητα ανήκε στον τύπο της τρίκλιτης καμαροσκέπαστης βασιλικής. Το 1959, κατά τη διάρκεια της περιορισμένης ανασκαφικής έρευνας στο εσωτερικό του ναού βρέθηκε ημικυκλικό σύνθρονο μέσα στην αψίδα μαζί με τη βάση του τέμπλου. Μέρος του βόρειου τοίχου του αρχικού ναού σώζεται μέχρι σήμερα, ενσωματωμένο στο δυτικό τμήμα του τοίχου της υφιστάμενης εκκλησίας.
Ο ναός ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης καμαροσκέπαστης βασιλικής. Ο νάρθηκας είναι μεταγενέστερη προσθήκη με σύγχρονες επισκευές. Το καμπαναριό της εκκλησίας κτίστηκε τον 19ο αιώνα. Τα αρχαιότερα δείγματα τοιχογραφίας ανήκουν στο 15ο και 16ο αιώνα ενώ σώζονται και τα βωμόθυρα του 16ο αιώνα. Τα γύψινα τεμάχια τέμπλου που βρίσκονται στο νάρθηκα, ανήκουν στην πρώτη αρχιτεκτονική φάση του ναού, που χρονολογείται στη Μέση Βυζαντινή περίοδο.
Πληροφορίες Ναού:
Τηλέφωνο: +357 99 527607
Είσοδος ελεύθερη
2η Ιερά Μονή Κύκκου, Θρονί
Distance: 54 χλμ
Duration: 1 ώρα και 2 λεπτά
Η Ιερά Μονή Κύκκου βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της οροσειράς του Τροόδους, 18 μόλις χιλιόμετρα από την πιο ψηλή βουνοκορφή της Κύπρου, τον Όλυμπο.
Το πλήρες όνομα της Μονής είναι “Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας του Κύκκου”.
Βασιλική ονομάζεται γιατί ιδρύθηκε με προσωπική οικονομική συμβολή του βυζαντινού αυτοκράτορα Αλεξίου Κομνηνού (1081-1118) και Σταυροπηγιακή γιατί στον θεμέλιό της λίθο τοποθετήθηκε σταυρός, γεγονός που στη γλώσσα της διοίκησης της Εκκλησίας σημαίνει ότι το μοναστήρι αυτοδιοικείται, μέσα στα πλαίσια βεβαίως του συνόλου της Εκκλησίας της Κύπρου. Κέντρο αναφοράς της Ιεράς Μονής Κύκκου είναι η Εικόνα της Παναγίας, που, όπως μεταδίδεται από γενεά σε γενεά, είναι έργο του Αποστόλου Λουκά, ο οποίος τη ζωγράφισε, έχοντας ως πρότυπο την ίδια τη Θεοτόκο.
Η Αγία Εικόνα είναι γνωστή και ως Παναγία η Ελεούσα (πηγή ελέους). Σ’ αυτήν εικονίζεται η Παναγία να βαστάζει με το δεξί της χέρι τον Χριστό. Η Μονή είναι επίσης γνωστή και για το γεγονός ότι ο πρώτος Πρόεδρος της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ υπηρέτησε εκεί ως δόκιμος μοναχός.
Πληροφορίες Ναού:
Τηλεφωνικόν κέντρον Ιεράς Μονής: +357 22 942742
Είσοδος: ελεύθερη
Ωράριο Λειτουργίας:
Δευτέρα-Κυριακή: 10:00–17:00 (χειμερινό ωράριο)
Δευτέρα-Κυριακή: 10:00–18:00 (θερινό ωράριο)
2η Μουσείο Μονής Κύκκου, Θρονί
Distance:
Duration:
Η Μονή διαθέτει ένα πολύ αξιόλογο μουσείο με εκκλησιαστικά σκεύη, άμφια, εικόνες, θρησκευτικά φιλοτεχνήματα καθώς και μια σπουδαία βιβλιοθήκη με πολλά χειρόγραφα. Επιπλέον, διαθέτει μια από τις τρεις εικόνες που αποδίδονται στον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά. Η εικόνα – επικαλυμμένη με ασήμι – είναι σε μια θήκη από ταρταρούγα και σεντέφι και βρίσκεται τοποθετημένη μπροστά στο εικονοστάσι.
Οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου βρίσκονται στα βορειοδυτικά του υφιστάμενου παλαιού συγκροτήματος της Μονής. Εισερχόμαστε στον χώρο του Μουσείου απο είσοδο, η οποία βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πάνω μεγάλης εσωτερικής αυλής του μοναστηριού.
Από αψιδωτή είσοδο, η οποία κλείνει με τετράφυλλη μεγαλοπρεπή θύρα, ένα επίμηκες κλιμακοστάσιο ανεβάζει τον επισκέπτη στον χώρο υποδοχής του Μουσείου, όπου στο βάθος, σε ειδικά διαρρυθμισμένο χώρο, βρίσκεται το κατάστημα του Μουσείου, απ’ όπου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να προμηθευτεί ποικίλα ενθύμηματα (βιβλία, διαφάνειες, κάρτες, αντίγραφα εκθεμάτων κ.ά.).
Πληροφορίες Μουσείου εντός της Μονής:
Τηλέφωνο: +357 22 942 742,
Φαξ: +357 22 942 384
Ώρες Λειτουργίας:
Νοέμβριος-Μάιος: 10:00-16:00
Ιούνιος-Οκτώβριος: 10:00-18:00
Περίοδος Λειτουργίας: Όλο τον χρόνο. Κλειστή κατά τις Δημόσιες Αργίες.
Τιμή Εισόδου για το Μουσείο: €5,00 / Για ομάδες €3,00
3η Ιερά Μονή Παναγίας Τρικουκκιώτισσας, Πρόδρομος
Distance: 25 χλμ
Duration: 46 λεπτά
Η Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας της Τρικουκιώτισσας θεωρείται από τα αρχαιότερα της Κύπρου, με φήμη αντίστοιχη με του Κύκκου.
Η Μονή έγινε ιδιαίτερα γνωστή τον 16ο αιώνα, καθώς η εικόνα της Παναγίας της Τρικουκκιώτισσας θεωρούνταν θαυματουργή για την αντιμετώπιση της ανομβρίας. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ευαγγελιστής Λουκάς είχε φιλοτεχνήσει την εικόνα, η οποία σήμερα δε σώζεται.
Η επωνυμία της Παναγίας, Τρικουκκιώτισσα ή Τρικουτσιώτισσα, ή Παναγία της Τρικουτσιάς, προήλθε από το δασικό δέντρο Τρικουτσιά, που λέγεται και κοκκονιά.
Κατά μια άλλη άποψη, η μονή ονομάστηκε έτσι, επειδή κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας το μοναστήρι Τρικουκκιάς είχε το δικαίωμα να παίρνει, από τη δεκάτη των εισοδημάτων των μετοχιών του και του τσιφλικιού των Κουκλιών της Πάφου, το ένα τρίτο, το λεγόμενο αντικούτσιν η τρικούτσιν (από τις λέξεις, τρία κουκκιά).
Πληροφορίες Ναού:
Τηλέφωνο: +357 25 462747
Ωράριο λειτουργίας: 11.00-13.00 και 15.30-18.00
Ηγουμένη: Χριστονύμφη Μοναχή
Εφημέριος: Πρωτ. Νικόλαος Χριστοδούλου, τηλ. +357 99 356267
4η Ιερά Μονή Παναγίας Τροοδίτισσης, Περιοχή Τρόοδους
Distance: 5,6 χλμ
Duration: 10 λεπτά
Η Παναγία Τροοδίτισσα έχει τις αρχές της από τον 8ο αιώνα με τον άγνωστο μοναχό που μετέφερε την διασωθείσα εικόνα που έφθασε στην Κύπρο.
Η Ιερά Μονή της Τροοδιτίσσης κατέχει εξέχουσα θέση μεταξύ των Κυπριακών Μονών, όχι μόνο για την αξιοθαύμαστη φυσική ωραιότητα, η οποία την περικοσμεί, αλλά και για την αξιόλογη παλαιότητά της, για τον πλούτο των ζωγραφικών καλλιτεχνημάτων της και, συν τούτοις, για την σιωπηρή δράση, την οποία με ζήλο ανέπτυξε και αναπτύσσει.
Βρίσκεται πιο ψηλά από όλες τις μονές της Κύπρου, καθώς είναι κτισμένη κάτω από την κορυφή του Τροόδους, από το οποίο πήρε και την ονομασία της.
Η ανακάλυψη του Σπηλαίου με την σεβάσμια εικόνα της Παναγίας και με το θαυμαστό φως συγκίνησε τούς ευσεβείς χριστιανούς και αποφασίστηκε, ως επιβεβλημένη πλέον, η ίδρυση Μοναστηριού πλησίον του ιερού Σπηλαίου.
Πληροφορίες Ναού:
Τηλέφωνο: +357 25 421663
Ωράριο Λειτουργίας: Καθημερινά: 09:00 – 12:00 / 14:00 – 16:00
Πλησίον: Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου, Πλατεία Τροόδους
Distance: 9,9 χλμ
Duration: 16 λεπτά
Έχοντας πάρει τον δρόμο της επιστροφής προς την Λευκωσία, αξίζει να σταματήσετε στην Πλατεία Τροόδους για να απολαύσετε το πανέμορφο τοπίο.
Εκεί βρίσκει κανείς ένα πλακόστρωτο, μικρό σε μήκος μονοπάτι, κατάλληλο για ήσυχους περιπάτους μέσα στο δάσος. Το μονοπάτι δημιουργήθηκε μεταξύ της πλατείας και του Κέντρου Πειβαλλοντικής Ενημέρωσης (Κ.Π.Ε.) και επιτρέπει στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με τη χαρακτηριστική χλωρίδα της περιοχής, να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τους ήχους και τα αρώματα του δάσους.
Μια εκκλησία διαφορετικής αρχιτεκτονικής βρίσκεται κτισμένη στην καρδιά του Τροόδους, σε κοντινή απόσταση από την πλατεία , απέναντι από την είσοδο των βρετανικών εγκαταστάσεων ραντάρ. Η εκκλησία, η οποία κτίστηκε από τους Άγγλους την περίοδο της αποικιοκρατίας στην Κύπρο, ακολουθεί τα αρχιτεκτονικά πρότυπα των αγγλικανικών εκκλησιών και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο του Δάσους.
Το προσωνύμιο του «Δάσους» δεν προκαλεί καθόλου εντύπωση, καθώς η εκκλησία βρίσκεται στην ομορφότερη δασώδη περιοχή της Κύπρου, στην οροσειρά του Τροόδους.