9η Διαδρομή
Η διαδρομή «Ορεινή Λάρνακα» σχεδιάστηκε με στόχο την εξερεύνηση των μοναδικών πολιτιστικών και θρησκευτικών σημείων της ορεινής περιοχής της Λάρνακας, θαυμάζοντας παράλληλα τα όμορφα τουριστικά χωριά της επαρχίας, που έχουν τα δικά τους ετήσια φεστιβάλ, μουσεία, μνημεία και τουριστικά αξιοθέατα.
Ανακαλύψτε μερικά από τα πιο όμορφα χωριά της Κύπρου!
1η Άγιοι Βαβατσινιάς - Βαβατσινιά
Distance: 52,3 χλμ. (από το κέντρο της Λάρνακας)
Duration: 48 λεπτά
Το χωριό Άγιοι Βαβατσινιάς είναι ένα ιστορικό χωριό με γραφικά σοκάκια και γραφικό τοπίο εκεί οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τον πρωινό καφέ τους.
Κάνοντας κανείς μια βόλτα στους Αγίους Βαβατσινιάς, θα συναντήσει εντυπωσιακά θρησκευτικά μνημεία όπως η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανό με το αγίασμα, η οποία δεσπόζει στο κέντρο του χωριού, κτίσμα του 1871 πάνω από ερείπια άλλης μικρότερης εκκλησίας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, λίγο έξω από το χωριό, υπάρχει και το αγίασμα, όπου κατά την παράδοση οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός, συνήθιζαν να ποτίζουν τα άλογά τους. Το αγίασμα που αναβλύζει, επιβεβαιώνει, την παρουσία τους στο χωριό και πιστεύεται από τους κατοίκους του χωριού, πως έχει θεραπευτικές ιδιότητες.
Στους Αγίους Βαβατσινιάς δεσπόζουν επίσης τα μνημεία ηρώων αφιερωμένα στον Ανδρέα Νεοκλέους και στον Μάνο Λοΐζο, για να τιμήσουν την μνήμη τους.
2η Ιερή Μονή Αγίου Μηνά, Βάβλα
Distance: 14,5 χλμ
Duration: 19 λεπτά
Η γυναικεία Ι.Μ. αγίου Μηνά είναι τοποθετημένη σε ειδυλλιακό τοπίο και φημίζεται για την θαυματουργική εικόνα του αγίου Μηνά.
Το μοναστήρι πιθανολογείται ότι κτίστηκε τον 16 αι. και γνώρισε άνθιση τον 18ο αι., καθώς σώζονται δύο τοιχογραφίες της ίδιας εποχής. Σήμερα είναι πλήρως ανακαινισμένο και πανηγυρίζει στις 11 Νοεμβρίου, κάτι που αποτελεί τοπική γιορτή.
Πληροφορίες Ναού
Ωράριο Λειτουργίας:
– Χειμερινό Ωράριο: Καθημερινά: 04:00–12:00, 15:00–18:00
– Θερινό Ωράριο: 04:00–12:00, 15:00–18:30
3η Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Δελίκηπος
Distance: 20,3 χλμ
Duration: 28 λεπτά
Η εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Δελίκηπο αποτελεί ένα γνωστό προσκύνημα στην Κύπρο. Ο ναός είναι κτίσμα του 18ου αι. και η γιορτή του στις 6 Αυγούστου αποτελεί μεγάλη πανήγυρη. Εσωτερικά το τέμπλο και οι εικόνες είναι ιστορικές. Σήμερα, ο ναός έχει ανακαινιστεί πλήρως από το Τμήμα Αρχαιότήτων.
4η Ιερά Μονή Παναγίας Στάζουσας, Πυργά
Distance: 13,7 χλμ
Duration: 20 λεπτά
Το γυναικείο μοναστήρι της Παναγίας της Στάζουσας είναι ένας ιδιαίτερος τόπος. Κτίστηκε τον 14ο αι. από τους Φράγκους και φιλοξενούσε λατινικά μοναχικά τάγματα. Η ονομασία δόθηκε ύστερα από επίσκεψη μίας Γαλλίδας αρχόντισσας στην περιοχή που έπασχε από αιμορραγία, αλλά θεραπέυτηκε θαυματουργικά και έκτισε τον αναφερόμενο ναό αφιερωμένο στην Παναγία την Ζωοδόχο Πηγή. Οι ντόπιοι ονόμασαν την εκκλησία «στάζουσα» από τη λέξη «στάζω». Επί Τουρκοκρατίας φαίνεται η μονή να λεηλατήθηκε και να εγκαταλείφθηκε, ενώ σήμερα έχει ανακαινιστεί και είναι εν λειτουργία.