7η Διαδρομή
Η διαδρομή «Πάφος – Άγιος Νεόφυτος» προτείνει στους τουρίστες να επισκεφθούν τα μοναδικά θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία της επαρχίας της Πάφου, με ιδιαίτερη αφιέρωση στη Μονή του Αγίου Νεοφύτου στην Τάλα, ένα από τα πιο διάσημα μοναστήρια της Κύπρου. Η Μονή, αποτελεί ακόμη ένα εξαιρετικό παράδειγμα της μακράς θρησκευτικής παράδοσης του νησιού.
.
1η Παλαιοχριστιανική Βασιλική, Aγία Κυριακή Χρυσοπολίτισσα, Κάτω Πάφος
Distance: 3,6 χλμ. (από το κέντρο της Πάφου)
Duration: 9 λεπτά
Η περιήγηση ξεκινά από την αρχαιολογική περιοχή της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής και το ναό της αγίας Κυριακής της Χρυσοπολίτισσας.
Σε αυτόν τον χώρο βρίσκονται τα ερείπια από το επισκοπικό μέγαρο στο οποίο κατοικούσαν οι επίσκοποι και τον μητροπολιτικό ναό της αγίας Κυριακής του 4ου αι. Σήμερα σώζονται τα ερείπια από τον παλαιότερο μητροπολιτικό ναό, όπως μία τοιχογραφία της Παναγίας, τα ψηφιδωτά πατώματα, γρανιτένιοι κίονες, ένα ψηφιδωτό σιντριβάνι και η μαρμάρινη στήλη του αποστόλου Παύλου, στην οποία σύμφωνα με την παράδοση είχε προσδεθεί και κακοποιηθεί.
Το σημερινό εκκλησάκι της αγίας Κυριακής είναι μεταγενέστερο του 13ου αι. Είναι ένας πετρόκτιστος λιτός ναός σε σταυρόσχημη βασιλική με τρούλλο.
2η Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου, Τάλα
Distance: 14,3 χλμ
Duration: 24 λεπτά
Ο επόμενος προορισμός είναι η Ι.Μ. αγίου Νεοφύτου, ένα από τα πιο σημαντικά μοναστήρια της Κύπρου.
Η μονή ιδρύθηκε τον 12ο αι. μ. Χ. από τον κύπριο μοναχό και συγγραφέα Νεόφυτο. Ο άγιος Νεόφυτος μόναζε απομονωμένα στη σπηλιά ενός βουνού, η οποία σώζεται έως σήμερα και είναι αγιογραφημένη από τα ωραιότερα δείγματα βυζαντινών τοιχογραφιών της εποχής. Ενώ, σταδιακά άρχισαν να εισρέουν νέοι μοναχοί δημιουργώντας έτσι την ανάγκη της δημιουργίας του μοναστηριού που σώζεται έως σήμερα.
Το μοναστήρι διαθέτει ένα πολύ αξιόλογο μουσείο και η νεότερη κεντρική εκκλησία είναι διακοσμημένη με αντιπροσωπευτικές μετά-Βυζαντινές εικόνες του 16ου αι.
Πληροφορίες Ναού
Ωράριο Λειτουργίας:
– Απρίλιος-Οκτώβριος: Kαθημερινά: 09:00 – 13:00 / 14:00 – 18:00
– Νοέμβριος-Μάρτιος: Kαθημερινά: 09:00 – 16:00
Τιμή Εισόδου: Μουσείο και Εγκλείστρα €2,00
3η Άγιος Γεώργιος Πέγεια
Distance: 17,2 χλμ
Duration: 24 λεπτά
Ο χώρος του αγίου Γεωργίου Πέγειας είναι ένας ειδυλλιακός τόπος όπου οι επισκέπτες μπορούν να αφιερώσουν πολύ χρόνο.
Στον χώρο αυτό συνδυάζονται αρχαιολογικά στοιχεία με την θρησκευτική ζωή του τόπου, καθώς ο χώρος εμπεριέχει αρχαιολογική περιοχή της Ρωμαϊκής εποχής που άκμασε κατά την ύστερη αρχαιότητα.
Οι ανασκαφές τον 20ο αι. έφεραν στο φως ένα μεγάλο οικισμό χωρίς τείχη της προαναφερόμενης εποχής και τρεις παλαιοχριστιανικές βασιλικές από τον 6ο αι. μ.Χ., καθώς και υποστηρικτικά κτήρια. Έτσι είναι πιθανό ο οικισμός να άκμασε κατά την βασιλεία του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Επίσης, η πλεονεκτική του θέση κάνει πολλούς αρχαιολόγους να πιστεύουν ότι ήταν υπήρχε λιμάνι το οποίο συνέδεε την Αίγυπτο με την Κωνσταντινούπολη. Τέλος, στην άκρη του γκρεμού βρίσκεται νεκρόπολη με λαξευμένους τάφους στον βράχο.
Σήμερα έχει κτιστεί καινούργια εκκλησία αφιερωμένη στον άγιο Γεώργιο την οποία οι επισκέπτες μπορούν να προσκυνήσουν.
Πληροφορίες Αρχαιολογικού Χώρου Πέγειας
Ωράριο Λειτουργείας:
– 16 Απριλίου – 15 Σεπτεμβρίου: Καθημερινά: 08:30-16:00
– 16 Σεπτεμβρίου – 15 Απριλίου: Καθημερινά: 09:30-17:00
Τιμή Εισόδου: €2,50
4η Άγιος Γεώργιος, Χλώρακα
Distance: 13,7 χλμ
Duration: 19 λεπτά
Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, στη περιοχή Χλώρακα.
Το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου είναι κτισμένο στην περιοχή Αλυκή, εκεί όπου αποβιβάστηκε στις 10 Νοεμβρίου 1954, ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής. Η μεγάλη ευεργέτιδα του χωριού μας πριγκίπισσα Ζήνα Κάνθερ Ντε Τύρας ανήγειρε το ναό αυτό με δικές της δαπάνες προς τιμή του Αρχηγού της Ε.Ο.Κ.Α. Ο χώρος, όπου είναι κτισμένη η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, τονίζει τη θρησκευτική πίστη που υπήρχε βαθιά ριζωμένη στους αγωνιστές του 1955.
Αποχωρώντας, οι επισκέπτες μπορούν να απολάυσουν τον καφέ τους, στην ευρύτερη περιοχή.
5η Ιερός Ναός Παύλου και Βαρνάβα, Κτήμα
Distance: 3,7 χλμ
Duration: 8 λεπτά
Ο Ναός είναι αφιερωμένος στους πρώτους αποστόλους οι οποίοι δίδαξαν τον Χριστιανισμό στην Κύπρο. Η Πάφος αναφέρεται κατεξοχήν στις «Πράξεις των αποστόλων», καθώς ο απόστολος Παύλος θαυματούργησε προκαλώντας έτσι την μεταστροφή πολλών ειδωλολατρών στην νέα θρησκεία. Επίσης στις «Πράξεις τον Αποστόλων» αναφέρεται ένας σύγχρονος Παφίτης ανθύπατος ονόματι Σέργιος Παύλος, ο οποίος περιγράφεται ως άνθρωπος συνετός. Ως εκ τούτου η πόλη της Πάφου αφιέρωσε ένα κεντρικό σημείο στην λατρεία των πρώτων κατηχητών της Κύπρου.