8η Διαδρομή
Η διαδρομή «Ορεινή Πάφος» σχεδιάστηκε για να εξερευνήσετε τη συναρπαστική ορεινή πλευρά της Πάφου, να θαυμάσετε τα μοναδικά ορεινά χωριά του νησιού, γνωρίζοντας παράλληλα την ιδιαίτερη παράδοση και ιστορία του τόπου, κατά την επίσκεψή στα διάφορα πολιτιστικά – θρησκευτικά μνημεία, αρχαία και σύγχρονα.
Με λίγα λόγια, η Πάφος είναι μια πόλη γεμάτη ιστορία και πολιτισμό, που κρύβει πολλά μυστικά για να ανακαλύψετε!
1η Παναγίας της Καθολικής / Παναγία Οδηγήτρια, Κούκλια
Distance: 20 χλμ (από το κέντρο της Πάφου)
Duration: 19 λεπτά
Η κοινότητα Κούκλια αν και μικρή περιέχει ένα από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, την λεγόμενη Παλαίπαφο στην οποία βρίσκονται αξιοθέατα από σχεδόν όλες τις ιστορικές περιόδους της Κύπρου. Το σημαντικότερο είναι ο χώρος λατρείας της θεάς Αφροδίτης, θεά της ομορφιάς και της γονιμότητας κατά τη μυθολογία.
Άλλα σημαντικά εκθέματα στον αρχαιολογικό χώρο είναι η επιγραφή σε πέτρα στην συλλαβική γραφή, η οποία αφιερώθηκε στον βασιλιά της Πάφου Ονησιχάρι. Επίσης, η σαρκοφάγος, του 5ου αι. π.Χ. από ασβεστόλιθο, η οποία απεικονίζει σκηνές από την Οδύσσεια και το ψηφιδωτό στο πάτωμα της Ρωμαϊκής έπαυλης στην οποία απεικονίζεται ο μύθος της Λήδας με τον κύκνο.
Στα μεσαιωνικά εκθέματα του χώρου δεσπόζουν η Μεσαιωνική Αγρέπαυλη, η οποία ήταν το διοικητικό κέντρο της περιφερειακής διοίκησης από τον 13ο αι. μ.Χ. και ύστερα.
Τέλος, η μεσαιωνική εκκλησία της Παναγίας της Καθολικής, η οποία κτίστηκε μεταξύ 12ου και 13ου αι. μ.Χ. με υλικά παρμένα από τον ναό της Αφροδίτης. Αρχικά ο ναός ήταν σταυροειδής με τρούλο αλλά ύστερα από αλλαγές κατά τον 16ο αι. μ.Χ. μοιάζει με επιμήκη μονόκλιτο με τρούλο και έφερε περισσότερα στοιχεία γοτθικού ρυθμού τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.
Πληροφορίες Αρχαιολογικού Χώρου, Παλαίπαφος
Ωράριο Λειτουργίας:
– 16 Σεπτεμβρίου – 15 Απριλίου: Καθημερινά: 08:30 – 17:00
– 16 Απριλίου – 15 Σεπτεμβρίου: Καθημερινά: 08:30 – 19:30
Τιμή εισόδου: €4,50. Για οργανωμένες ομάδες πέραν των 10 ατόμων, υπάρχει μια μείωση του 20% στην τιμή εισόδου.
2η Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής, Γεροσκήπου
Distance: 13,2 χλμ
Duration: 15 λεπτά
Αυτή η ενδιαφέρουσα βυζαντινή εκκλησία του 9ου αιώνα βρίσκεται στο χωριό Γεροσκήπου. Έχει πέντε τρούλους κι είναι μια τρίκλιτη, καμαροσκέπαστη βασιλική, γεγονός που την καθιστά μία από τις δύο εκκλησίες αυτού του είδους που υπάρχουν σ΄ ολόκληρο το νησί. Αποτελεί ένα σημαντικό δείγμα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής.
Οι όμορφες εσωτερικές τοιχογραφίες χρονολογούνται σε διάφορες περιόδους, από τον 8ο μέχρι και τον 15ο αιώνα. Ένας μονόχρωμος κοκκινωπός σταυρός ζωγραφισμένος απευθείας στην πέτρα, είναι προγενέστερου τύπου και αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης του ναού. Αυτό το είδος του σταυρού τοποθετείται χρονολογικά στην παλαιοχριστιανική περίοδο μέχρι και τον 8ο – 9ο αιώνα.
Εκτός από τις τοιχογραφίες της η εκκλησία έχει και μια σημαντική, διπλής όψης εικόνα, που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Στην μια πλευρά εικονίζεται η Παναγία και στην άλλη η σκηνή της Σταύρωσης.
Πληροφορίες Ναού
Τηλέφωνο: +357 26 821 000
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο: 8:30-13:00, 14:00-16:30. Κάθε Κυριακή μπορούν να διευθετηθούν επισκέψεις κατόπιν συνεννόησης.
Περίοδος Λειτουργίας: Όλο τον χρόνο
Τιμή Εισόδου: Δωρεάν
3η Ιερά Μονή Παναγίας Σαλαμιώτισσας, Σαλαμιού
Distance: 34,3 χλμ
Duration: 39 λεπτά
Η επόμενη στάση περιλαμβάνει την γυναικεία Ιερά Μονή της Παναγίας της Σαλαμιώτισσας. Η μονή βρίσκεται λίγα λεπτά έξω από την κοινότητα Σαλαμιού σε ένα ειδυλλιακό ορεινό λόφο.
Η Ι.Μ. της Παναγίας Σαλαμιώτισσας ιστορείται από τον 16ο αι., με το παλαιό καθολικό να σώζεται ως σήμερα. Ύστερα από την επανάσταση του 1821 οι Οθωμανοί κατακτητές εξανάγκασαν το κλείσιμο της μονής. Το 1999 με τις ευλογίες του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου κ. Χρυσοστόμου του Β’ και υπό την καθοδήγηση του ηγουμένου της Ι.Μ. της Παναγίας της Τροοδίτισσας εγκαταστάθηκαν οι πρώτες μοναχές.
Στα σημαντικά κειμήλια εντάσσονται η εικόνα της Παναγίας της Σαλαμιώτισσας η οποία ανάγεται τον 13ο αι. Επίσης, οι εικόνες του Χριστού και του Προδρόμου οι οποίες χρονολογούνται στο πρώτο ήμισυ του 16ου αιώνα και αποδίδονται στο μεγάλο αγιογράφο Ιωσήφ Χούρη. Τέλος, ο μεγάλος ξύλινος Σταυρός των αρχών του 16ου αιώνα, καθώς και τα Βημόθυρα είναι σημαντικά κειμήλια της Μονής.
Στα σημαντικά κειμήλια εντάσσονται μια δεύτερη εικόνα του Χριστού, πιθανώς από τον Τίτο Χαρτοφύλακος και δύο εικόνες της Παναγίας και του Προδρόμου.
Πληροφορίες Ναού
Ώρες Λειτουργίας:
– Χειμερινό Ωράριο: Δευτέρα-Σάββατο: 9:00-12:45, 16:00-17:30. Κυριακή: 6:30-12:45, 14:30-18:00
– Θερινό Ωράριο: Δευτέρα-Σάββατο: 9:00-12:45, 16:00 -16:30. Κυριακή: 6:30 -12:45, 14:30 – 19:00
4η Ιερά Μονή Παναγίας του Σίντη, Πενταλιά
Distance: 11,3 χλμ
Duration: 26 λεπτά
Το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι της Παναγίας του Σίντη είναι τοποθετημένο στις όχθες του ποταμού Ξερού στην Πενταλιά κι είναι αφιερωμένο στην Παναγία του Σίντη. Η εκκλησία κτίστηκε τον 16ο αιώνα. Το κεντρικό κλίτος της είναι σε καλή κατάσταση και θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά κτήρια της Ενετικής Περιόδου.
Η Μονή παρέμεινε σε λειτουργία μέχρι το 1927 και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε. Το 1994 η Μονή του Κύκκου ανέλαβε τη συντήρηση του Μοναστηριού, η οποία ολοκληρώθηκε το 1997, χρονιά κατά την οποία απονεμήθηκε το βραβείο Europa Nostra για τη χρήση καλών τεχνικών αποκατάστασης και διατήρησης του αρχικού χαρακτήρα του Μοναστηριού.
5η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσορογιάτισσας, Πάφος
Distance: 14,4 χλμ
Duration: 24 λεπτά
Το ιστορικό της μονής ξεκινάει από το 12ο αι. με την εύρεση της εικόνας της Παναγίας η οποία πιθανολογείται να διασώθηκε από την περίοδο της εικονομαχίας και αποδίδεται στον ευαγγελιστή Λουκά. Το μοναστήρι με την σημερινή του μορφή διαμορφώθηκε τον 18ο αι. Σήμερα λειτουργεί με μικρό αριθμό μοναχών.
Το μοναστήρι προσφέρετε για τις πολλά εκθέματα, καθώς εμπεριέχεται εικονοσκευοφυλάκιο στο οποίο εκθέτονται ιστορικά κειμήλια της μονής αλλά και από το 2010 τέθηκε εν λειτουργία το κέντρο εικονολογίας το οποίο κάνει προσπάθειες προκειμένου να γίνει κέντρο μελέτης της ορθόδοξης εικόνας. Υπάρχει, επίσης, πινακοθήκη, στην οποία εκτίθενται έργα Κύπριων και ξένων ζωγράφων τα οποία αγοράστηκαν από τον προηγούμενο κατά τα έτη 1978 – 2012.
Το ιστορικό οινοποιείο της μονής κατέχει προς έκθεση τα εργαλεία οινοποιίας που ανάγονται τον 18ο αι., ενώ ο τον 20ο αι. συνεχίστηκε η παράδοση παραγωγής μοναστηριακού κρασιού το οποίο είναι εν λειτουργία. Τέλος, στο μοναστήρι έχει συσταθεί αίθουσα αφιερωμένη στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’ με ιστορικές επισκέψεις στην μονή.
Πληροφορίες Ναού
Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή: 05:00 – 18:00